teisipäev, märts 31, 2009

White and nerdy

Eila õhtul takistas üks ülimalt nohiklik mõte mul magama jäämast. Tunnen, et pean jagama.

Sellises drägunimaailmas nagu Planescape on selline hästi tähtis ja oluline linn nimega Sigil aka Uste Linn aka Puur. Elab seal hunnik karvaseid ja sulelisi, nuiadega filosoofide fraktsioone ja kõige selle keskel keegi tegelane nimega Valu Emand, kes on sihuke hästi müstiline jumalateülene olevus, kes sõnagi ei räägi, oma varjuga kodanikke ära nülib ja linnas korda hoiab. Mõned arvavad, et Sigilit nimetatakse Puuriks seepärast, et tegelikult on Emand seal vangis. Hõljub see meie linn ühe jõle kõrge mäe tipus ja paikneb toori sisepinnal. Toor on selline pontšikukujuline kujund. Jäin siis eile õhtul mõtlema, et miks just toorikujuline - iseenesest saaks ju ka näiteks paikneda sfääri sisepinnal. Miks siis toor?
Nojaa, mõtlesin ma edasi, aga tooril on teatavaid omadusi, mida sfääril pole. Noh, näiteks...eee...karvast toori saab kammida, samas kui karvast sfääri ei saa. Ei, see on päris tõsine matemaatiline teoreem, lihtsalt nii on seda maakeeli kõige lihtsam ette kujutada.
Näiteks oli kunagi (praegu on ka, aga ma enam ei vaata) selline telesari nagu Lost, kus tegelased olid mingil saarel, mis oli side poolest ülejäänud maailmast isoleeritud, välja kusagilt ei saanud. Ja kui üks mees tahtis sealt alast välja saada, anti talle täpsed kindlad koordinaadid, kus on see punkt, kust välja pääseb. Keegi fänn seletas asja niimoodi, et saare ümber oli siis mingi vastav tensorväli, mis midagi välja ei saa lasta (oli vist mingi elektriga seotud seletus, ma enam ei mäleta, ei ole füüsik) - aga nagu antud teoreem ütleb, peab leiduma vähemalt üks punkt, kus see väli on nullis - ja et see ongi see koht, kust läbi pääseb. Hah. Oleks need lostisaare ehitajad totaalse vangla tahtnud teha, oleks nad pidanud võtma mingi muu kujundi kui sfääri - noh, näiteks, toori.
Ja siis mulle koitis.
Sigili üks hüüdnimedest on Puur.

3 kommentaari:

oskar ütles ...

planescape:tormentit oled mänginud?

Taliesin ütles ...

Kardan, et mitte.

oskar ütles ...

Mängu tegevus toimubki Sigilis