reede, aprill 08, 2011

Vein

Esmalt see, et Ally, ma jäin küll päevaga hiljaks, ent palju õnne sulle sünnipäevaks ikkagi. Keeruline ütelda, mis see on, mis mulle su juures meeldib, aga yeah, lahe oled ja ole edasi. Also, I dig your comic I just found.

***
Teiseks see:
And that might be applied to him which is recorded of Socrates, that he was able both to abstain from, and to enjoy, those things which many are too weak to abstain from, and cannot enjoy without excess. But to be strong enough both to bear the one and to be sober in the other is the mark of a man who has a perfect and invincible soul, such as he showed in the illness of Maximus.

-"Meditations", Marcus Aurelius, oma isa kohta

Üldiselt ma nüüd väga ei ütleks, et olen "man who has a perfect and invincible soul", kuigi püüelda sinnapoole ju võib. Aga mis puutub nüüd enese tagasihoidmisesse, siis seda ma katsun ühes kitsas valdkonnas nüüd nii kuu aega teha - leidsin, et aprillikuus hoidun alkohoolsete jookide tarbimisest. Ärge muretsege, põhjused pole mitte ideoloogilised vaid tervislikud- asi lihtsalt selles, et võtan üht ravimit, mis maksale mõjub ja leidsin kasuliku olevat vähemalt ses asjus maksale pisut puhkust anda. Aga noh, tagasi hoidmises ei tasu ka muidugi liiale minna.

Kord ütlesin, et ära mulle enam veini too,
vein kobarate veri on ning verd ma ju ei joo!
Taat-mõistus küsis kohe: "Kas sa tõtt nüüd räägid?"
"Ei, ma vaid nalja pärast jutustasin selle loo!"

- Umar Hajjam, tõlkinud Haljand Udam

elik siis (toidu kõrvale) joodava veini ja siidri kõrvale kavatsen erandi teha. Pole kole ammu siidrit-pannkooke saanud, ehk teeb aprillis selle nalja ära. (kõrvalolevalt pildilt on siis näha, kuidas mul ei ole "perfect and invincible soul", kui ma juba pannkookidegi kiusatusele vastu ei suuda panna; aga noh, see mingu siis selle "able to enjoy without excess" alla).

Õigeusklikel ja muudel peaks praegu vististi paast kestma - eks see lähe vist sinna teemasse, aga sellest ma vist pikalt ei pajata.


***

"Mõned ütlevad, et sul on vedanud, et Beier sulle kunstiajalugu ei andnud, aga minu arust on pigem just vastupidi- sa oled nii paljust ilma jäänud."

Lugesin Terry blogi. Tundus kuidagi elus olevat. Ning jah, see Beieri teema. Ma räägiks sellest, kuidas mingid gümnasistid kuidagi elusamana tunduvad, aga siis ma peaks endaga vaidlema, kas see on üleromantiseeritud kräpp või mitte ja paar posti tagasi ma juba tegin seda ja ausõna, enam ei viitsi; aga ehk ongi asi õpetajates? Et nemad hoiavad elusana? Kes teab.

Huvitaval kombel on see, kes oli mu kevadelootus, kui lehed langesid (ja kõik hinged, kes on rändamas nii maa kui vete pääl, neid kuulen üle lendamas ja lume hele hääl, sa puhka vaid, sest terve ilm on peagi ärkamas) päris kevade tulles kuidagi taandunud. Või siiski mitte? Või kuidas seda mõista, kui järgmise kena näolapi ilmumisel suundub mu tähelepanu viimasele? Vahet muidugi pole ja enda sildistamiseks olen ma ikka veel liiga teismeline. Ja iseenesest on mitme sümpaatiaobjekti olemasolu ju täiesti võimalik, n'est pas?
***
Vaikselt nikerdan selle probleemi kallal, mille S.L. mulle andis. Ega ma palju pole taga tegelda jõudnud, aga tunne on selline, et kõik lihtsad ideed on juba S.L. poolt ära proovitud ja keeruliste jaoks pole ma piisavalt hardcore. (see, mis ma alguses mõtlesin, ei puutunud üleüldse eriti asjasse ja kasu polnud tast ka) Mingid ideed ju on, kuidas seda probleemi rünnata, aga need jäävad kuidagi ideede tasandile. Mõtlesin näiteks, et ehk on diskreetsest/kiirest Fourier' transformatsioonist kasu, probleem on aga selles, et sellest olen ma ainult vaevu-vaevu kuulnud ja ei kujuta hästi ettegi, mida see tähendab. Siis mõtlesin mingeid asju kahendsüsteemis kirjutada ja vaadata, kas mingid asjad näevad nüüd eriti ilmsed välja. (vastus: ei näe). Siis mõtlesin niisama väikeste variantide kallal nakitseda ja mingeid mustreid leida-tekitada (ei leidnud). Siis mõtlesin reavektoreid/nende hulki kujutada graafi tippudena, kus siis servad oleksid eee....midagi vastavat. Nojah, on mõned ideed, mis ei näi kuhugi viivat - eks tuleb sel asjal marineerida lasta ja vaadata, kas ehk minu alateadvus sünnitab midagi eriti geniaalset.
***
Huvitav on see, et kuigi olen avastanud, et läbi readeri loeb mind 21 inimest, rahvaloendusele reageerisid neist seitse ja kaks tükki on ütelnud niisama, et nad loevad, ülejäänud on siis järelikult botid, häbelikud, töötavad KaPos või on muul põhjusel vaiksed.
***
Täna murran lauludega jälle omaenda tavasid -seekord läheb jälle kaks eri esitajat. Mõlemad on samas üsnagi sarnase tooniga keldi rahvalaulud, sestap pole minul sest lugu. Umbes poolte jaoks teie sest on see kõik kindlasti ülemäära lääge, teie ärge kuulake.


Mulle tõtt-öelda tenor kui häälerühm väga ei meeldi, aga ma vaatasin nüüd tükk aega youtube'ist erinevaid variante ja leidsin, et need esitused, kus bassid/baritonid laulavad, ei ole selle üldse selle intonatsiooniga, mida ma siin postituses väljendada tahtsin, nii et tenor jääb.

Mis naishäältesse puutub, siis selle jaoks on Sinead O'Connor.

4 kommentaari:

Alleria ütles ...

Oi mind polegi vist varem blogis õnnitletud. Suur aitäh! :D

notsu ütles ...

See Aurelius on eesti keeles samamoodi olemas nagu Hajjamgi, Jaan Undi tõlkes. Igaks juhuks tasub äkki mainida.

Taliesin ütles ...

Ma täitsa usun, et on, lihtsalt ingliskeelne variant oli mu arvutis olemas, eestikeelset mu kodus aga ei leidu. Laiskuse asi.

notsu ütles ...

"Iseendale" on eesti väljaande pealkiri, kui kunagi on huvi üles otsida.